CD Recensies

HÄNDEL: SEMELE, GARDINER 2

Händel: Semele HWV. 58. Louise Alder (s., Semele), Hugo Hyman (t., Ino, Juno), Lucile Richardot (ms., Juno), Carlo Vistoli (ct., Athamas), Gianluca Buratto (bs., Cadmus, Somnus), Emily Owen (s., Iris), Angela Hicks (Cupido), Peter Davoren (t., Apollo), Angharad Rowland s (Augur) en Dan D’Souza (b., hogepriester) met het Monteverdi koor en de English Baroque Soloists o.l.v. John Eliot Gardiner. SDG 733 (3 cd ’s, 2u, 35’49”). 2019 

Händel schreef zijn seculiere oratorium Semele op libretto van Jennens in 1734 en op de aria ‘Where’er you walk’ na behoort het tot zijn onbekendste werken. Gelukkig dat  er wel reeds minstens acht opnamen van bestonden, daaronder een eerdere van Gardiner uit 1981 (Erato 2292-45982-2) met Norma Burrowes in de titelrol.

De eerste voorwaarde waaraan moet worden voldaan, is dat de titelrol met veel stijlgevoel en charme moet worden gezongen door een sopraan die zich als ‘sexkitten’ verstaat en goed raad weet met de vaak dubbelzinnige toespelingen van wat Jupiter met zijn pijl en bliksemschichten doet. Maar ook verder schuilt veel sensualiteit in haar rol en het werk als geheel.

Het gaat hier om een ‘live’ opname uit Londens Alexandra Palace. Daarin is de glansrol voor Louise Alder als warmhartige, ongewoon sympathieke Semele die bijvoorbeeld uitblinkt in haar prachtige aria ‘Oh sleep, why dost thou leave me?’ Ze zingt met een heel natuurlijk instinct en erg doorleefd, ook in ‘Myself I shall adore’ en met heel fraaie coloraturen in ’No, I’ll take no less’.

Met een fluwelige echte, maar wat luide basstem is Gianluca Buratto een voortreffelijke Cadmus en Somnus, uit de diepte ontwakend, begeleid door twee fagotten. Hugo Hymas klinkt als Jupiter haast te mild, maar Lucile Richardot is een onderhoudende, mooi grommende bedrogen Juno en lichtvoeriger als zus Ino. Carlo Vistoli is een heel goede, min of meer overtollige Athamas. Als Juno is de jonge Hugo Hyman ideaal op zijn plaats; luister maar naar zijn ‘Wher’er you walk’.

Een dramatische climax wordt bereikt in ’No, no, I’ll take no less’. Heel veel waardering geldt ook het spiritueel zingende koor. Hiermee is in ieder geval Gardiners vorige opname overtroffen, maar ook John Nelson (DG 435.782-2), Johannes Somary  (Vanguard 08 5082-72) en Helmut Koch (Berlin Classics BC 2090-2) hebben niet meer te bieden.

Interessant blijft wel de dvd opname van William Christie met Cecilia Bartoli, Birtgit Remmert, Charles Workman, Anton Scharinger en Liliana Nikiteanu (Decca 074-3323).