CD Recensies

HANNENHEIM, VON: WERKEN VOOR ALTVIOOL EN PIANO; DUO

Von Hannenheim: ‘Stücke’ voor altviool en piano nr. 1, 3 en 4; Duo voor viool en altviool; Suite voor altviool en piano; Altvioolsonates nr. 1 en 2. Aida-Carmen Soanea va), Igor Kamenz (p) en Adrian Pinzaru (v). Challenge CC 72734 (52’20”). 2010

De in Transsylvanië geboren componist Norbert von Hannenheim (1898 - 1945) studeerde in Graz waar hij zijn eerste werken schreef en ging vervolgens via studie in Boekarest naar Berlijn om bij Schönberg te studeren. Deze beschouwde hem als een van zijn beste leerlingen ‘omdat hij de enige was die me durfde tegen te spreken’. Geen wonder dat hij zijn meester volgde in dien twaalftoonstechniek.

Een tijdlang leek het of hij was omgekomen bij een geallieerd bombardement van Berlijn, maar de feiten zijn tragischer: hij belandde in 1944 eerst in een psychiatrisch ziekenhuis in Berlijn en daarna in een euthanasie hospitaal in Obrawalde bij de Poolse grens, waar hij vier maanden na het einde van de oorlog aan een hartkwaal overleed.

Hij moet zo’n tachtig liederen hebben geschreven en in totaal ongeveer 230 werken; de meeste daarvan zijn verloren gegaan. Daardoor behoren deze composities voor altviool en enige Pianowerken, uitgevoerd door Moritz Ernst (EDA 38) tot het weinige dat van hem op CD over is.

De Roemeense violiste Aida-Carmen Soanea en de Russische pianist Igor Kamenz moeten deze noch voor hen, noch voor de luisteraar makkelijke muziek uit de Tweede Weense School hebben ontdekt en geven daar samen met violist Adrian Pinzaru vertolkingen van die staan als een huis.