CD Recensies

HAYDN: SCHÖPFUNG, DIE (BEW. TRIEBENSEE)

Haydn: Die Schöpfung H. XXI/2 (ged., bew. Triebensee). Nederlands blazersensemble o.l.v. Bart Moeyaert. Nederlands Blazers Ensemble NBEC 012 (43’37”). 2003
 
In het najaar 2020 gaat het Nederlands Blazersensemble met Bart Moeyaert weer op tournee met drie van Haydns oratoria: Die Schöpfung, Die Jahreszeiten en Die sieben letzten Worte. 
Die Schöpfung werd ook in 2003 al uitgevoerd in de bewerking voor blaasorkest van Joseph Triebensee (1772 - 1846), maar aan de nieuwe uitvoeringen zijn een paar instrumenten toegevoegd (o.a contrabas en slagwerk), waarbij de beide klarinetten een belangrijke rol vervulden. De Belgische schrijver Bart Moeyaert praatte het aan elkaar.
Het oratorium is ook bekort van 34 tot 29 delen en het duurt al met al minder dan drie kwartier in plaats van ruim anderhalf uur.
Er is trouwens ook een bewerking voor blaasorkest van Georg Druschetzky (1745 - 1819) en een meer recente van Andreas Spörri, die het in zijn beweking opnam met Joanne Lunn, Andreas Post, Manfred Bittner. de Brass Band van het Zwitserse leger en de Regensburger Domspatzen (cd Swiss Army Band).
Dit is niet meer dan een mooie herinnering daaraan.