CD Recensies

HERNÁNDEZ: INITIATIÓN TO THE SHADOW

Hernández: Initiatión to the shadow. ‘Initíatión la sombra’; Terra santa ‘Ci sono angeli neill vielo’; Fantasie ‘Per cucire le feite’; ‘Don’t forget about that’. Sira Hernández. Naxos 8.579072 (71’58”). 2019
 
De Spaanse pianiste Sira Hernández was tot nu toe vooral bekend met haar opnamen van pianowerken van Soler (Solafa 594.759), Albéniz (La ma de guido LMG 2079), Bach (la ma guido AH 075) en een programma met Nocturnes (La ma guido LMG 2107). Dat ze ook componeert, blijkt hier.
Veel van haar werken zijn geïnspireerd op Italiaanse kunstenaars; ‘Don’t forget about that’ bijvoorbeeld door Primo Levi en adviseert de vergetelheid te voorkomen. Dit lijkt het belangrijkste stuk, goed daarom dat het tot het eind is bewaard. Minimalistische technieken binnen de gangbare tonaliteit zijn kenmerkend voor haar. Licht en duisternis wisselen elkaar af in ‘Initíatión la sombra’, fel ritmische ostinati horen we in de Fantasie, de aanwezigheid van God in een lege wereld vol waanzin spreekt uit ‘Terra santa ‘Ci sono angeli neill vielo’.  Subtiele Spaanse accenten zij voortdurend te bespeuren.
Het idioom valt ergens tussen Mompou en Einaudi te situeren en het plaatst de vertolker niet voor al te moeilijke opgaven. Maar interessant is het zeker. Niemand die het beter speelt dan de componiste zelf.