CD Recensies

HOLST: CLOUD MESSENGER, THE; PART SONGS

Holst: The cloud messenger op. 30, H. 111; Partsongs op. 12 nr. 1-5. Caitlin Goreing (a) met het King’s College koor, Londen en het Strand ensemble o.l.v. Joseph Fort. Delphian DCD 34241 (58’06”). 2019
 
In 1912 vond Gustav Holst een gedicht van Kalidasa in het Sanskrit over iemand die de hulp van een wolk inriep om een boodschap voor zijn vrouw over de toppen van de Himalaya over te brengen. Het werd door de componist vertaald en op muziek gezet, net in de tijd dat hij zijn verloofde Isobel leerde kennen.
De première in 1813 werd ten gevolge van een slechte voorbereiding geen succes en daarna werd het 28-delige werk dat een grote bezetting vereiste snel vergeten. De schok die Stravinsky tezelfdertijd met zijn Sacre veroorzaakte domineerde destijds de muziekwereld en met het kort daarna geschreven The planets maakte Holst een veel diepere indruk. 
Richard Hickox as de eerste die in 1990 een opname van de oorspronkelijke versie maakte met Della Jones en het Londens symfonie orkest en -koor (Chandos CHAN 8901).
Deze nieuwe opname is met een kleinere bezetting waaraan de vijftien instrumentalisten van het Strand ensemble meewerken. De alt Caitlin Goreing is de idea le soliste, 
Toegevoegd zijn de a cappella gezongen vijf Partsongs uit 1902. De uitvoerin genn zijn zeer naar behoren.