CD Recensies

HOTTETERRE: TRIOSONATE, SUITE E.A.

Hotteterre: Triosonate op. 3/6; Prélude in g; Suite nr. 3 de pièces á deux dessus op. 8; Livre de pièces op.2 (gd.); Suite nr. 3 de pièces á deux dessus op. 8. Camerata Köln. CPO 777.867-2 (75’15”). 2011 
 
Dit is één van de drie cd’s die Camerata Köln (Michael Schneider, blokfl., Karl Kaiser, traverso, Rainer Zipperling en Ghislaine Wauters vdg, Yasunori Imamura, theorbe, git. en Sabine Bauer kl.) die het ensemble wijdde aan de opname van Hotteterre’s complete kamermuziekwerken.
De Normandische dynastie waartoe Jacques-Martin Hotteterre (1674 - 1763) behoorde (er worden wel 13 leden genoemd), speelde een belangrijke rol tijdens het Franse ancient régime. Van origine waren zij houtbewerkers die in de zeventiende eeuw begonnen om houten blaasinstrumenten, als schalmeien te bouwen. 
Jacques-Martin was de eerste die naar Parijs verhuisde waar hij een werkplaats voor houtblaasinstrumenten opende. Tevens werd hij als begaafde instrumentalist lid van de aan de koning behorende Hautbois et musettesde Poitou.
De muziek op deze cd is geput uit vijf van zijn Suites voor verschillende bezettingen die tussen 1708 en 1722 werden gepubliceerd. De Keulenaren spelen ze vrij licht van toetsen heel smaakvol. Ze hebben niet de geringste moeite met de technische uitdagingen it de snelle delen. De allemande uit de Suite nr. 3 schijnt de fonteinen in de tuinen van Saint-Cloud te imiteren; ‘Le plaintif’ is een ander kostelijk deeltje uit deze Suite.
Het loont ook nu nog de moeite om zijn Principes de la flûte traversière uit 1707 na te lezen.
Het programma wordt op briljante en fraai gepolijste wijze heel vlot en levendig  uitgevoerd en biedt veel genoegen.