CD Recensies

HOLMBOE: SINFONIA DISINTEGRAZZIONE

Holmboe: Sinfonia disintegrazzione. Copenhagen Glee Club orkest o.l.v. Wilhelm Breuning-Svendsen. Danone CDDK 2009 (64’52”). 2009 
 
In 1943, tijdens de donkerste dagen van W.O. II schreef de Deense componist Vagn Holmboe (1909 -1996) zijn complexe en pakkende Sinfonia disintegrazzione. Het was in de tijd dat Denemarken de laats te blijken van samenwerking met Nazi-Duitsland opgaf en de eigen vloot tot zinken bracht. Er heerste een sfeer van totale desintegratie ende componist uitte hier zijn grote zorgen, maar de Symfonie werd destijds niet uitgevoerd. Dat schijnt de wens van de componist zijn geweest.
Maar zoals het al gaat: het werk werd teruggevonden. Het blijkt zijn omvangrijkste te zijn. Er zijn vier delen. Het eerste heeft de titel Weserübung, de naam die de Duitsers gaven aan de overval op Denemarken en Noorwegen. Het is een lang en gekweld klinken allegro marziale. Het tweede deel is een In memoriam, een vrij dissonante treurmars voor de gesneuvelden en het verkies van vrijheid en democratie. Dan volgt het scherzo - Apocalypse now - barbaars, kort en ‘lelijk’ in twaalftoons idioom. In de fine - Vrijheid’ wordt teruggekeerd naar tonaliteit in de hoop op overwinning en een beter leven. De Symfonie eindigt triomfantelijk in E. Het bekende klopmotief van Beethovens Symfonie nr. 5 (V is victorie) wordt steeds als motto gebruikt. 
Copenhagen Glee Club orkest is een heel behoorlijk ensemble dat voor een treffende uitvoering zorgt.
De opname verliep niet zonder problemen omdat de opnametechnicus Gunnar Bunnar dronken was en vergat om voor het tweede deel de ‘record’ toets in te drukken. Dat moest dus opnieuw worden gespeeld. Dat er ook een paar andere, niet herstelbare foutjes in het spel zitten, moeten we maar aanvaarden. Daarvoor is dit een te belangrijk en uniek document.