CD Recensies

HEMENWAY: TO PARADISE FOR ONIONS

Hemenway: To paradise for onions. ‘Doors’, ‘Questions of travel’, ’To paradise for onions’, ‘A child’s garden of verses’, ‘Asian figures’, ‘4 Poems by Langston Hughes’. Claron McFadden (s), Roberta Alexander (s), Nancy Braithwaite (kl), Michael Stirling (vc) en Vaughan Schlepp (p).  Et’cetera KTC 1632 (71’39”). 2019
 
De Amerikaanse componiste en pianist Edith Hemenway (1926) schijnt nog actief te zijn als negentigjarige in de hoedanigheid als componiste. Ze was ook actief als pianiste en docent. Op deze cd wordt ze voorgesteld me iets van haar kamermuziek en haar liederen. Gelukkig blijkt haar muziek heel toegankelijk, maar dat is misschien geen wonder voor iemand die ook kinderopera’s componeerde.
Twee van de zes werken werden geschreven voor klarinettiste Nancy Braithwaite. Meteen bij ‘Doors’ gaat het om drie leuke op muziek gezette gedichten die door het trio Braithwaite, Stirling en Schlepp mooi gestale krijgen.
‘Questions of travel’ is een heel geestig trio met muzikale vignetten over een door vliegen geplaagde honden en onbetrouwbare huurauto’s. ’To paradise for onions’ is een uitgebreide klarinetaria waarbij men de eigen fantasie voor een bijbehorend beeld moet gebruiken.
Bij ‘A child’s garden of verses’ uit 1984 gaat het om zes liederen op tekst van Robert Louis Stevenson die door Claron McFadden heel lieflijk en onpretentieus worden voorgedragen. Een toonbeeld van hoe complexe muziek toch op vlotte wijze aangenaam kan klinken voor jonge mensen. De rol van de klarinet is belangrijker dan die van de piano.
‘Asian figures’ voor klarinet en piano bestaat uit negen erg korte miniaturen die zijn geïnspireerd door Oosterse poëzie. Daarna is ‘To paradise for onions’ een heel aardige, uitgebreide aria voor klarinet. Maar het mooiste is tot het laatst bewaard: dat zijn de ‘4 Poems by Langston Hughes’ voor 2 sopranen, die op haast tastbare wijze het naargeestige, maar ook heel lyrische ‘Down and out’ en ‘Midwinter blues’ zingen.
Zo kunnen we op aangename wijze kennismaken met Hemenway. Dat hebben we vooral te danken aan de vriendschap van Hemenway en Braithwaite.