CD Recensies

HOSOKAWA: PIANOCONCERT LOTUS ONDER HET MAANLICHT

Hosokawa: Pianoconcert ‘Lotus onder het maanlicht’; Mozart: Pianoconcert nr. 23 in A KV. 488. Momo Kodama met het Mito kamerorkest o.l.v. Seiji Ozawa. ECM 485.5413 (49’21”). 2006  
 
Een opname uit de ECM reeks ‘Point and line’ reeks die om een of andere reden vijftien jaar op de plank is blijven liggen en pas in maart 2021 verscheen. Eerder maakte Momo Kodama al een opname waarin ze Hosokawa koppelde aan Debussy (ECM 481.4738), Dat was een uitgekiende, fijnzinnige affaire.
Toshio Hosokawa (1955) schreef in 2006 zijn Pianoconcert als eerbetoon aan Mozart en daarin klinken verre echo’s van Mozarts zonnige Pianoconcert nr. 23 door. Het is dus logisch dat beide werken hier zijn verenigd. In het werk van Hosokawa dat ze uiterst fijnzinnig, gevoelig, helder en expressief voordraagt weet Momo Kodama ook iets mysterieus, enige verstilling te leggen. In het overbekende concert van Mozart slaat ze vrijer haar vleugels uit en hoeft ze zich niet ascetisch te gedragen. Zo doet ze beide componisten het volste recht in een op zich best inventieve poging.
Hosokawa’s eendelige werk duurt 22’47’, Mozarts driedelige 26’34”. Had daar niet nog iets bij gekund. Nee blijkbaar, want het gaat om een concertopname met het heel capabele Mito Kamerorkest van Seiji Ozawa uit Tokio.