CD Recensies

HINDEMITH: MAINZER UMZUG E.A.

Hindemith: Voorspel Requiem ‘Als jüngst der Flieder mir im Garten blüht’ voor mezzosopraan, bariton, koor, orgel en orkest; Symfonische metamorfosen op thema’s van Weber; Mainzer Umzug. Marie-Christine Haase (s), Alexander Spemann (t) en Michael Dahmen (b) met het Landes-Jugend Chor Rheinland-Pfalz en het Filharmonisch Staatsorkest Mainz o.l.v. Hermann Bäumer. CPO CPO 555.257-2 (68’18”). 2018, 2020
 
Begin 1962 kreeg Hindemith van het gemeentebestuur van Mainz de opdracht om een werk voor de openbare feestelijkheden van de stad Mainz die toen 2,000 jaar bestond te schrijven. Om voor de nodige couleur locale te zorgen werd aan de in Mainz geboren schrijver Carl Zuckmayer gevraagd om daarvoor een tekst te maken. Omdat Mainz een der belangrijkste Duitse carnavalssteden is, was het logisch om tekst en muziek te richten op de optocht op Rosenmontag.
Het was logisch om dit werk van een toegift te voorzien. Dat werd de  ’Narrhalla marsch’ van Georg Karl Zulehner, die eerder door Hindemith was geciteerd. De voor het eerst opgenomen Umzug duurt 39’42”.
De ‘Prelude’ voor het Requiem is uit 1946. Van het volledige werk maakte de componist zelf in 1963 in New York een opname (Sony MPK 45881). Tenslotte zijn daar nog de bekendere Symfonische metamorfosen op thema’s van Weber uit 1943. Daarvan bestaat een groot aantal opnamen, waarvan die van Abbado één der mooiste is (DG 447.389-2). Daaraan kan Bäumer niet helemaal tippen, maar hij zorgt verder wel voor veel meer dan gemiddeld goede uitvoeringen. Deze uitgave is vooral belangrijk als enige van de Umzug.