CD Recensies

HENZE: ROYAL WINTER MUSIC, GITAARSONATES NR.1 EN 2

Henze: Royal winter music. Gitaarsonates nr. 1 en 2. Franz Halász (git), Anna Torge (mandoline), Cristina Bianchi (hrp) met het Ensemble Oktopus o.l.v Konstantina Gourzi. Naxos 8.557345 (70’24”). 2003/7
 
Royal winter music is de naam die Hans Werner Henze gaf aan een aantal werken voor gitaar en ensemble dat door Naxos is opgenomen. Deel 1 met grotendeels dezelfde vertolkers verscheen op Naxos 8.557344.
Hier gaat het om twee gitaarsonates die hij opdroeg aan Julian Bream en die zijn gebaseerd op figuren uit de toneelstukken van Shakespeare. De eerste is zesdelig - Gloucester’, ‘Romeo en Julia’, ‘Ariel’, ‘Ophelia’, ’Touchstone, Audrey en William’, ‘Obron’ en uit 1976, de tweede uit 1979 en driedelig met ’Sir Andrew Aguecheek (jonker Bleekwang)’, ‘Bottom’s dream’ en ‘Mad Lady Macbeth’. Het begint met een waanzinnige koning en eindigt met een even waanzinnige koningin.
De componist paste zich hiervoor enigszins aan bij de ‘Elizabethan’ stijl en lijkt Dowland als voorbeeld te hebben gekozen. Maar hij maakte ook prachtige karakterschetsen van de betrokken personen. De status van deze stukken groeit bij iedere volgende keer dat men ernaar luistert.
Daarbij is vooral veel te danken aan het gitaarspel van Franz Halász. Maar ook de andere partners zetten zich met overtuiging in en het resultaat is heel bijzonder.