CD Recensies

HASSE: ARTASERSE

Hasse: Artaserse. Franco Fagioli (ct., Artaserse), Sonia Prino (a., Artabano), Maria Grazia Schiavo (s., Mandane), Anicio Zorzi Giustiniani (t., Arbace), Rosa Bove (ms., Semira) en Antonio Giovannini (ct., Megabise) met het Orchestra internazionale d’Italia o.l.v. Corrado Rovaris. Dynamic CDS 7715/1-3 (3 cd’s, 2u., 58’17”). 2012
 
De opera Artaserse van Adolf Hasse (1699 - 1783) is gebaseerd of het gelijknamige gegeven van Metastasio uit 1729 en ging meteen in 1730 in Venetië in première met de beroemdste zangers uit die tijd. Farinelli als Arbace, Cuzzoni als Mandane en de castraat Nicolino als Artabano.
Het werk had meteen succes en mede als gevold daarvan produceerde de componist twee volgende versies, de ene in 1740 en de tweede in 1760. Maar terecht wordt voor deze opname teruggegaan tot de eerste Venetiaanse versie uit 1730.
De handelende personen zijn Artaserse, prins, later koning van Perzië en verliefd op Semira; Mandane, zuster van Artaserse en verliefd op Arbace; Artabano, prefect van de koninklijke garde en de vader van Arbace en Semira; Arbace, de broer van Semira en vriend van Artaserse, verliefd op Mandana; Semira, de zuster van Arbace, verliefd op Artaserse; Megabise, generaal van de koninklijke garde, vertrouweling van Artabano en tevens verliefd op Semira.
Dat leidt tot allerlei verwikkelingen, maar gelukkig is er voor alle betrokkenen een happy end.
Voor deze opname werd een stel goed met de barokopera vertrouwde krachten gevraagd. Dit maakt dat we met een heel goede uitvoering te maken krijgen. Een glansrol is weggelegd voor Sonia Prina die met haar fraaie stem op heel virtuoze manier de nogal boosaardige Artabano vertolkt. Haar ‘Pallido al sole’ is om door een ringetje halen.
Maria Grazia Schiavo is een zeer innemende Mandane en Franco Fagioli overtreft zichzelf in de titelrol. Luister maar naar zijn ‘Se al laboro’ uit de eerste akte en  het heel lastige ‘Parto quell pastorella’. Zijn zangtechniek is verbluffend goed (met o.a. prachtige cascades) en hij beheerst de drie octaven waarin hij moet zingen meesterlijk. 
Ook de andere rollen zijn naar behoren bezet en Corrado Rovaris zorgt voor een stimulerende begeleiding die deze cd première meteen tot een succes van betekenis maakt. Andere uitvoeringen zijn niet in zicht.