CD Recensies

HAYDN: TRIO'S VOOR PIANO, FLUIT EN CELLO NR. 15-17

Haydn: Trio’s voor piano, fluit en cello nr. 15 in G H. XV/15, 16 in D H. XV/16 en 17 H. XV/17. Uwe Grodd (fl), Martin Rummel (vc) en Christopher Hinterhuber (piano). Naxos 8.572667 (59’30”). 2010
 
In totaal componeerde Haydn wel 45 Trio’s, de meeste als Pianotrio, maar stond bij een aantal ook toe dat de viool door een fluit mocht worden vervangen. Daar maakt Uwe Grodd dankbaar gebruik van en het is aardig om deze werken nu ook eens met een houtblazer te horen. 
Wat Haydn tot dit alternatief bewoog, is nogal onduidelijk, misschien was het om de Engelse aristocratie te behagen waar de fluit een geliefd instrument was. Wat dan ook de reden was, het doet allerminst afbreuk aan de overdadige lyriek en de aanstekelijke charme van de muziek. Met name de Trio’s in D en G eindigen met virtuoze en espritvolle finales. Het Trio in F is van andere aard; het is een meer symfonisch georiënteerd werk waarin luim en ernst ideaal zijn gecombineerd.
Andere opnamen van deze werken in deze vorm lijken er niet te zijn, maar dat is ook niet nodig, want wat Uwe Grodd, Martin Rummel en Christopher Hinterhuber laten horen, voldoet aan heel hoge verwachtingen.