Hamm, G: Bagatellen op. 12 en Pianostukken waaronder ‘’Gefunden: 6 ‘Clavierstücke in Liedform’ op. 18, ’Schetsen voor de jeugd’ nr. 1-3, ‘Étude’ op. 15, ‘’Romanze’, ‘Angelus’, ’t Schemeruurtje’. Camiel Boomsma. Challenge CC 72811 (44’23”). 2020
Vader Gerard Hamm (1835 - 1904) en zoon Karel Hamm (1875 - 1937) speelden als componist, solist en docent een belangrijke rol in het muziekleven rond de eeuwwisseling van de negentiende naar de twintigste eeuw in de regio Venlo. De Duits-Nederlandse Gerard Hamm werd in Trier geboren, kreeg zijn eerste pianolessen van zijn vader, vervolgde zijn opleiding aan de Dommmusikschule in Trier waar de nadruk lag op de viool.
Een van zijn eerste functies was organist, gevold door een docentschap daar. Nog weer later kwam hij naar Venlo en werd in 1860 directeur van het ‘Philharmonisch Gezelschap’, in 1861 van de Liedertafel ‘Orpheus’ en in 1871richtte hij het Gemengd koor op. Venlo wemelde rond de eeuwwisseling van de koren.
Hamm bediende vooral mannenkoren royaal met muziek en schreef o.m. Walsen voor de carnavalsviering. De Venlose prins wordt nog altijd ingehaald op de tonen van zijn ‘Jocus Walzer’.
Dat Camiel Boomsma deze opname met enige van Hamms Pianowerken kon make, is aan toeval te danken. Na een recital gaf nazaat Carl Hamm een stapel bladmuziek. Bij het doorspelen daarvan werd Boomsma getroffen door de subtiele, verhalende kracht van deze muziek die de geur van Schumann draagt.
Hij speelt dit programma met een toegewijde, soms wat overpeinzende dichterlijke expressie en gebruikt daarvoor een in 2017 door Chris Maene gebouwde vleugel.