CD Recensies

HORST, M. TER: INTROSPECT

Horst, Maarten ten: Introspect. Strijkkwartetten nr. 1 in e en 2 in Bes; ‘Wiegelied’ voor strijkkwartet. Helikon kwartet. Cobra 0081 (76’07”). 2021
 
Onder de titel ‘Inspiratie uit Beethoven, Brahms en Steve Jobs stond 16 juni 2021 een interview met de in 1987 in Eindhoven geboren componist Maarten ter Horst in de NRC. Hij begon daar in 2017 en legde de laatste hand aan ze in 2020  tijdens de lockdown in de Coronacrisis.
Het is hoogstpersoonlijke, maar gelukkig redelijk toegankelijke muziek dankzij het melodische taalgebruik in een niet tijdgebonden stijl en met een breed gamma aan gevoelens. In nr. 1 gaat het om een tocht van frustratie en twijfel en gevecht tot moed. In nr. 2 om liefde, herinneringen, hoop en dromen. Als er van invloed sprake is, valt allereerst die van Brahms op.
Volgens het uit Stella Zake en Marieke Kosters (v), Lotus de Vries (va) en Renate Apperloo (vc) bestaande avontuurlijke Helicon kwartet, waarvan de leden ook in verschillende orkesten en ensembles spelen en dat in 2020 winnaar van het Anton Kersjes strijkkwartet stipendum was. Het was meteen geïnteresseerd, omdat de muziek zo voor zichzelf spreekt: ‘we werden er direct verliefd op’. Dat geeft direct de motivatie om deze niet-tijdgebonden muziek zo mooi en geëngageerd mogelijk uit te voeren en dat is precies wat hier gebeurt.
Het leidde tot dit fijne dubbel cd debuut van de componist en het kwartet in hechte samenwerking.