CD Recensies

HUMET: LIGHT

Humet: Light. Lets kamerkoor o.l.v. Sigvards Klava. Ondine ODE 1389-2 (50’26”). 2020
 
Ramón Humet (1968) is een in Barcelona geboren componist die een paar prijs bekroningen kreeg voor werken als ‘Escenas’ en ‘Gagaku’ die echter niet op cd verkrijgbaar zijn. Hij laat zich sterk beïnvloeden door zen en de natuur en zijn muziek is omschreven als tijdeloos, verbeeldingsvol en helder. Dat is goed te horen in zijn reeks van zeven koorliederen a cappella op geestelijke teksten en gedichten van Vincenç Santamaria. ‘Llum’ (licht) uit 2016 is gebaseerd op zeven van diens teksten: ‘Sluit je ogen’. ‘Loop binnen’, ‘Daal af naar de top van de ziel’, ‘Naakte steen’, ‘Het vredige hart’, ‘lichtgevende kruimels’ en ‘Alleluia’ van deze Vincenç Santamar, een monnik uit het klooster in Monserrat met wie de componist goed bevriend is.
De première werd in maart 2020 door het Lets Omroepkoor in Barcelona gegeven en meteen opgenomen. Dat daarvoor een Baltisch en geen Spaans kor werd gekozen, is wel begrijpelijk gezien de geweldige kwaliteiten van het Letse koor dat een goed te volgen, spirituele uitvoering op heel hoog niveau geeft van een mooie, tamelijk serene reis langs heel diverse stadia van het zielenleven, de gaven van het leven, vrede en liefde geeft. De opname werd nog gemaakt kort voordat de Covid pandemie dit onmogelijk zou hebben gemaakt.
Verspreid over wat verzamelprogramma’ zijn van Humet ook nog ‘Duende’, ‘El jardin de Kinko’ en ‘Canciones populares andaluzas’ verkrijgbaar.