CD Recensies

HALLGRÍMSSON: OFFERTO; KLEE SCHETSEN

Hallgrímsson: Offerto, werken voor soloviool. Klee schetsen op. 32 1 en 2; Offerto op. 13. Peter Sheppard-Skaerved (v). Métier Records MSV 28616 (59’30”). 2019
 
Ondanks een bevolking van slechts ongeveer een half miljoen mensen beschikt IJsland over twee internationaal bekende componisten: Jon Leifs (1899 - 1968) en Haflidi Hallgrimsson (1941) plus minstens een dozijn minder prominente. Onderling zijn beiden heel verschillend, want Leifs schreef vooral vulkanische muziek zoals dat past bij een land van vulkanen en geysers, terwijl de muziek van Hallgrimsson introverter, minder dramatisch is. Hij werd geboren aan de noordkust, maar ging al snel naar Rome en later naar Londen om cello te studeren en compositie bij Alan Bush en Maxwell-Davies. Hij werd cellist in het Schots Kamerorkest, doch besloot in 1983 om zich geheel aan het componeren te wijden. Hij beoefent ook de schilderkunst.
Die verbinding tussen beeldende kunst en muziek is ook terug te vinden in de 7 + 8 = 15 abstracte en figuratieve Kleeschetsen die als inspiratiebron dienden.  Peter Sheppard-Skaerved (1966) is concertmeester van het Kreutzer kwartet, maar ook een breed geïnteresseerde solist die duidelijke gedachten heeft over deze werken en ze vervolgens heel gedecideerd in de daad omzet.