CD Recensies

HUNDSNES: PIANOWERKEN

Hundsnes: Clavatinas nr. 1-7; Pianosonate nr. 1; Downtoned beats nr. 1-4. Laura Mikkola. Grand Piano GP 800 (64’50”). 2019
 
Hundsnes: Pianosonate nr. 2; Vinterdanser nr. 1-5; Nuances de lumière nr. 1-4. Laura Mikkola. Grand Piano GP 843 (57’51”). 2020
 
Wie even de moeite neemt en op wiki informatie zoekt over de Noorse componist Svein Hundsnes (1951) zal gauw ontdekken dat hij tal van werken in diverse genres schreef. Vooral de jaren na 2015 hadden pianowerken zijn aandacht. Toen ontstonden zijn beide Pianosonates, de 10 Clavinatas, de Suites Downtoned Beats, Evening light nuances, Winterdansen, Herfstdansen. de Drummer suite en Anna Magdalena Bach’s  secret note book.
Een belangrijk deel hiervan is door de Finse pianiste Laura Mikkola op deze twee cd’s uitgevoerd. Ter verklaring: een Clavatina is een ééndelig symmetrisch, toccata-achtig stuk en de Downtoned beats zijn door de dans geïnspireerd. Nuances de lumière hebben de titels ‘Jongleurs de feu’, ‘Prélude et berceuse’, ‘La danse des ombres’ en ‘Une après-midi à la Duquesa’. Ze illustreren in de ronde dansende brandende toortsen, een wiegelied en waterpartijen waarop het licht weerspiegelt.
In stilistisch opzicht geven deze werken een zeer gevarieerd beeld. Net als Franck in zijn Vioolsonate werkt de componist in zijn Pianosonate nr. 2 met kiemcellen waaruit een groter geheel ontstaat. Gesyncopeerde ritmen verlevendigen de Winterdansen, een reeks rondedansen.
Het is aan de Finse Laura Mikkola te danken dat we deze werken nu in optima forma kunnen beluisteren. Interessante cd-premières. Het schijnen de enige cd’s met muziek van deze componist te zijn.