CD Recensies

HAYDN, M.: ENDIMIONE

Haydn, M.: Endimione. Aleksandra Zamojska (s)., Diana), Ulrike Hofbauer (s., Nice), Lydia Teuscher (s., Amor) en Nicholas Spanos (ct., Endimione ) met de Salzburger Hofmusik o.l.v. Wolfgang Brunner. CPO CPO 555.288-2 (2 cd’s, 1u. 55’40”). 2018 
 
Metastasio leverde het libretto voor de Italiaanse Serenade (een type gemengd vocale en instrumentale inhuldigingsmuziek ter gelegenheid van kroningen, bruiloften en verjaardagen met het karakter van een opera) in twee aktes uit 1778 van Joseph Haydns broer Michael Haydn (1737 - 1806) over de liefdesperikelen van jachtgodin Diana, die kuis wilde blijven, maar belaagd werd door de pijlen van Amor.
De handeling gaat over de herder Endimion die verliefd wordt op Diana, hun eerste ontmoeting beschrijft en daarna wat verder volgde door de intriges van Amor. Ontzettend aardige muziek met een aantal leuke verrassingen. Zo wil Endimion even uitrusten bij Nice, maar Amor neemt direct wraak. Pas nadat hij Amor heeft gesproken, kan hij zijn gevoelens laten blijken.
Het werk is uit 1778 en voor welke gelegenheid het werd geschreven is onduidelijk. Na de première werd het werk snel vergeten totdat het in 2018 voor het eerst weer werd uitgevoerd en opgenomen.
Wolfgang Brunner leidt de enige, gelukkig meteen goed geslaagde uitvoering op cd en stuurt het ensemble bekwaam, gevoelig en energiek vanachter het klavecimbel. ‘Oude instrumenten’ spreken hier vanzelf en met de uitstekende zangers hebben we het goed getroffen.