CD Recensies

HERVELOIS: VENDAGEUSES, LES; LA GRACIEUSE

Hervelois, d’: Les vendageuses, La gracieuse; Marais: ‘Couplets de folies’ uit Pièces de viole 2, Jennifer Paull (oboe d’amore), Christine Sartoretti (kl) en Stefano Canuti (fag). Doron DRC 5006 (45’16”). 1995
 
‘d Hervelois, of voluit Louis de Caix d’Hervelois (ca. 1670 - 1759) is een Franse componist over wie we betrekkelijk weinig weten. Hij werd in Amiens geboren en componeerde vooral kamermuziek met de viola da gamba in een centrale rol. Zijn meeste andere werken zijn alleen via bewerkingen bekend.
Zoals uit het opnieuw bewerkte materiaal op deze cd - de suites De druivenplukster en De sierlijke - blijkt, schreef hij heel melodieuze muziek in de vorm van karakterstukken in de beste Franse traditie. De Franse musicoloog Philippe Beaussant merkt daarover op: L'on pourrait considérer Caix d'Hervelois comme une sort de pseudonyme sous lequel se cacherait un personnage réel, dont le nom est: la Viole, en France, au moment où elle est en passe de disparaître’.
Geen wonder dat hij nooit zo populair werd als zijn tijdgenoot Marais, maar zijn dansvormen zijn er niet minder elegant om. Met haar warm getimbreerde oboe d’amore laat Jennifer Pauli ze heel verleidelijk klinken en ze heeft in Christine Sartorelli en Stefano Canuto twee trouwe begeleiders. Grappig aan continuokant een fagot aan te treffen, maar wanneer de gamba is vervangen door een oboe d’amore is dat zo gek nog niet.
Meer van Hervelois, een tweetal Suites - is te vinden op een cd van altviolist Paul Doktor en klavecinist Fernando Valenti (Forgotten records FR 1088), een Westminster heruitgave uit 1953.