CD Recensies

HUYS: CECI N'EST PAS UNE PASSACAILLE

Huys: ‘Ceci n’est pas une passacaille’, ‘Études en forme de passacaille’ nr. 1-4; ‘Tombeau pour M. Brewaeys’, ‘Pièces pour clavecin’ nr. 1-3; ‘Paysage avec quelques banalités’, ‘Fantaisie sur un intervalle défendu’. Guy Penson (kl). Passacaille PAS 1116 (55’14”). 2020 
 
Van de Vlaamse componist en klavecinist Johan Huys (1942) die niettemin zijn werken Franse titels geeft, is bekend dat hij bijna veertig jaar president was van het bekende klavecimbelconcours in Brugge. Ton Koopman heeft hem daar als een der winnaars ongetwijfeld leren kennen.
Huys studeerde in Gent waar hij in 1982 tot directeur werd benoemd en behaalde daar in 1962 eerste prijzen voor piano, muziekgeschiedenis en kamermuziek, in 1964 gevolgd door een voor orgel. In 1966 werd hij klavecinist van het Parnassus Ensemble en vanaf dat moment groeide zijn belangstelling voor dit instrument.
Maar daarnaast componeerde hij zelf ook, bij voorkeur inderdaad voor klavecimbel. Een aantal mooie proeven daarvan van verschillende vorm en inhoud, maar steeds aansprekend door hun fraaie gedaante, is hier met warmte vastgelegd door zijn voormalige student Guy Penson.
‘Ceci n’est pas une passacaille’ (aardige toespeling op René Magritte’s ‘Ceci n’est pas une pipe’) werd geschreven voor het concours in 2018; ‘Tombeau pour M. Brewaeys’ is een eerbetoon aan zijn collega Luc Brewayes (1959 - 2015).