CD Recensies

HÄNDEL: KLAVECIMBELSUITES NR. 1-4; FUGA

Händel: Klavecimbelsuites nr. 1 in A HWV. 426, 2 in F HWV. 427, 3 in d HWV. 428, 4 in e HWV, 429; Fuga ‘Voluntary’ in c HWV. 610. Pierre Hantaï. Mirare MIR 480 (67’45”). 2020
 
Bij het zien van deze cd van de Franse klavecinist Pierre Hantaï (1964), leerling van Gustav Leonhardt, drong zich meteen de vraag op: Is dit het het begin van een volledige opname van de acht Klavecimbelsuites? Zo ja: waarom verschijnt de tweede cd dan niet gelijktijdig? Zo nee: wat jammer zoveel moois te moeten missen.
Händel verzamelde in 1720 zijn eerste reeks Suites om zich te beschermen tegen clandestiene en incorrecte kopieën, waarschijnlijk van een Amsterdamse uitgever. Veelzeggend gaf hij ze een Franse titel, Suites de pièces pour le clavecin, en de meeste dansdelen zijn dan ook elegant Frans van stijl. Ook enkele Préludes hebben een specifiek Frans karakter en zijn genoteerd in akkoorden van lange noten die improviserend door de vertolker moeten worden uitgewerkt en versierd. De werken beginnen doorgaans op vrij dramatische wijze.
Bij de volledige opnamen waren het Scott Ross (Erato ECD 75195), Colin Tilney (Archiv 427.170-2) en Sophie Yates (Chandos CHAN 0669) die voor de mooiste volledige opnamen zorgden.
Maar ook Hantaï brengt de muziek in volle glans tot leven. Hij laat de muziek ademen in zijn vrij pretentieloze, maar weldoordachte voordracht voor zichzelf spreken, voorzien van mooie trillers en kleine versieringen die afzonderlijke momenten benadrukken. Alles heel geslaagd, laten we daarom hopen op snel meer.