CD Recensies

HOFFMEISTER: KLARINETKWARTETTEN NR. 1-6

Hoffmeister: Klarinetkwartetten nr. 1 in Bes, 2 in Es, 3 in A, 4 in Bes, 5 in Es, 6 in D. Eddy Vanoosthuysen met het Zemlinsky kwartet. Antarctica AR 032 (55’32”). 2021
 
De naam van de Duitse, in Wenen werkzame muziekuitgever componist Franz Anton Hoffmeister (1754 - 1812) leeft onder andere voort doordat deze nauw is verbonden met Mozarts Strijkkwartet in D KV. 499 dat Hoffmeister in 1786 publiceerde. Die combinatie van componist en muziekuitgever was destijds niet ongewoon: denk aan Salieri. Zijn muziek werd indertijd in heel Europa gespeeld aan het eind van de achttiende eeuw, maar werd daarna ook vrij snel vergeten.
Zijn melodieën zijn in het algemeen wel aardig en levendig, maar niet erg memorabel. Dat blijkt ook uit dit zestal Klarinetkwintetten die zijn geschreven in galante stijl; ze behoren tot zijn meest gespeelde werken.
De Belgische klarinettist Eddy Vanoosthuysen (1959) herontdekte de lange tijd verloren eerste uitgave van drie kwartetten van dit zestal en bracht ze in dat geheel terug in de negentiende eeuwse uitgave van Pleyel.
Dat hij deze werken met grote liefde en kennis speelt is daarvan een logisch gevolg. Hij laat zich begeleiden door Frantisek Souèek en Petr Steizek (v), Petr Holman (va), Vladimir Fortin (vc) van het in 1994 opgerichte Tsjechische Zemlinsky kwartet. Gevijven brengen ze Hoffmeisters zes Klarinetkwartetten waarvan geen andere opnamen bestaan op haast lieflijk melodieuze wijze in kaart en geven ze er ook het juiste karakter aan. Zo is weer een leemte in het repertoire inspirerend gevuld.