CD Recensies

HÄNDEL: TOBIT

Händel: Tobit (bewerking John Christopher Smith). Maya  Boog (s), Linda Perillo (s), Barbara Hannigan (s), Alison Browner (ms). Knut Schoch (t) met de junge Kantorei en het Frankfurts Barokorkest o.l.v. Joachim Carlos Martini. Naxos 8.570113/4 (2 cd’s, 2u. 35’45”). 2001
 
De honger naar muziek van Händel is blijkbaar zo groot dat John Christopher Smith een pastiche samenstelde uit gedeelten van zijn oratoria en opera’s. Hij schreef zelf de recitatieven en het libretto is van Thomas Morell die Händel voorzag van het libretto voor Theodora. Ze werden in 1764 bijeengebracht en gepubliceerd. Tobit ofwel Tobias de oudere, was een standvastige figuur uit het Oude Testament die tijdens zijn Babylonische ballingschap werd vervolgd omdat hij had gekeken naar de rituelen van een Joodse begrafenis. Hij wordt tenslotte in ere hersteld en zijn zoon trouwt met Sara.
De muziek zegt weinig over Händel wat we niet reeds kennen, maar als een aanklacht tegen antisemitisme is het werk heel effectief.
De uitvoering maakt een goede, krachtige indruk dankzij dirigent Joachim Carlos Martini. Knut Schoch is een en al noblesse in de titelrol en Barbara Hannigan zingt als steeds prachtig in een bijrol.