CD Recensies

HIGGINS: EKSTASIS

Higgins: Ekstasis. ‘Gursky landscapes’, Trio voor viool, cello en piano ‘Ruins of Detroit’, ‘Welsh folksongs nr. 1-7; ‘Ekstasis’. Thomas Gould (v), Sara Roberts (va), David Cohen (vc), Fideliotrio, Plattikwartet. Nimbus NI 6421 (74’23”). 2021
 
Volgens de berichten behoort de Engelse Gavin Higgins (1983) tot de begaafdste componisten van zijn generatie. Hij speelde cornet en hoorn in de plaatselijke fanfare, studeerde compositie aan het Northern College of Music in Manchester en ging in Londen wonen’
Daar ging hij in verschillende genres componeren, o.a. twee balletten en muziek voor de Proms plus een tromboneconcert; The book of miracles werd geschreven voor het BBC Symfonie orkest in 2019. Voor Covent Garden maakte hij de opera ‘The monstrous child’.
Op deze cd klinken enige kamermuziekwerken van hem: het Pianotrio ‘Ruins of Detroit’ uit 2013, het Strijkkwartet ‘Gursky landscapes’ uit 2018, het Strijksextet ‘Ekstasis’ uit 2019 en de recente ‘Welsh folksongs’.
Samen geven deze composities een goed beeld van het vele, gelukkig heel genietbare, dat de briljante Higgins in zijn vaak pakkende muzikale mars heeft.