CD Recensies

HÄNDEL: KLAVECIMBELSUITES NR. 1-8 E.A., CUNNINGHAM

Händel: Klavecimbelsuites nr. 1-8 HWV. 426/433, Orgelconcert nr. 13 ‘De koekoek en de nachtegaal; HWV. 13 (bew. Muzio Scevola), Chaconne in G HWV. 435. Bridget Cunningham. Signum SIGCD 679 (2 cd’s, 2u. 34’10”). 2019 
 
Händel verzamelde zijn eerste reeks Klavecimbelsuites om zich te beschermen tegen clandestiene en incorrecte kopieën daarvan waarschijnlijk bij een Amsterdamse uitgever. Veelzeggend genoeg gaf hij ze een Franse titel – ‘Suites de pièces pour le clavecin’ – en de meeste dansdelen zijn elegant Frans van stijl.
Ook enige ‘préludes’ hebben een specifiek Frans karakter en zijn genoteerd in akkoorden van lange noten die improviserend door de vertolker moeten worden uitgevoerd en versierd. De beginset begint steeds op deze licht dramatische wijze.
De Engelse klaveciniste Bridget Cunningham heeft een fraai klinkend instrument met een niet te nasale klank ter beschikking  en ze speelt met warm gevoel en een groot expressiebereik. Haar interpretatie van het beginadagio van de Suite in fis klein is vol bedachtzame retoriek en bijtend scherpe e-ïssen in deze lastige toonaard; de snelle delen worden met bezieling gespeeld, nooit gehaast en met goed verzorgde techniek gespeeld.
Geduchte concurrentie voor Sophie Yates (Chandos CHAN 0598 en 0669); Pierre Hantaï maakte in de Suites nr. 1-4 misschien wat meer indruk (Mirare MIR 480).
Met deze uitgave wordt herdacht en gevierd dat deze Suites voor het eerst 14 november 1720 in druk verschenen.