CD Recensies

HAYDN: STRIJKKWARTETTEN NR. 12, 13, 14

Haydn: Strijkkwartetten nr. 12 in C H. III/19, 13 in G H. III/21 en 14 in Es H. III/20. Leipzigs kwartet. MDG MDG 307.2234-2 (57’33”). 2021
 
Het Leipzigs kwartet is intussen aangekomen bij aflevering nr. 14 van zijn volledige opname van de Strijkkwartetten van Haydn.
Haydn staat bekend als ‘de vader van het strijkkwartet’ en hij begon zonder zich van die eretitel bewust zijn al vroeg met het waarmaken van die eretitel 
De zes Strijkkwartetten (nr. 11-16) zijn werken uit 1769 en vormen een belangrijke mijlpaal in Haydns ontwikkeling, net als de ‘Sturm und Drang symfonieën zoals de ‘Trauer’ en ‘Abschied’.
In deze kwartetten wordt daar echter niet duidelijk uiting aan gegeven. Haydn beschouwde het medium daarvoor te huiselijk. Maar hun verfijnde techniek en directe expressie maken ze tot muziek van betekenis. Later omschreef de componist ze ‘als composities waarmee ik op leeftijd kwam’.
Luisterend naa deze opname wordt dat in focus gebracht. De muziek klinkt voortdurend direct en geëngageerd en bevat veel leuke verrassingen. De Leipzigers laten zich van hun zeer bekwame kant horen. Beter was nog geweest als er meteen een dubbel cd was gemaakt met de drie overige kwartetten, zoals bij het hevig concurrerende Kodály kwartet (Naxos 8.550786) en Tátrai kwartet (Hungaroton HCD 31296/7). Wordt het trouwens niet hoog tijd dat deze werken met darmsnaren worden vastgelegd?