CD Recensies

HOROVITZ: KLARINETCONCERT, EUPHONIUMCONCERT, JAZZCONCERT E.A.

Horovitz, J.: Klarinetconcert; Euphoniumconcert; Vioolconcert; Jazzconcert voor piano, strijkorkest en slagwerk. Fiona Cross (kl), Steven Mead (euphonium), Andrew Haveron (v) en David Owen Norris (p) met Royal Ballet Sinfonia o.l.v. Joseph Horovitz. Dutton CDLX 7188 (74’41”). 2006
 
De in 1926 in Wenen in 2022in Londen overleden componist Joseph Horovitz was een student van Gordon Jacob en Nadia Boulanger. De invloed van Jacob op hem ging verder dan die van Boulanger.
Hij componeerde 16 balletten (o.a. Alice in Wonderland), negen Concerten (voor viool, hobo, klarinet, fagot. Euphonium, trompet. Slagwerk. Jazz klavecimbel/piano), diverse orkestwerken. Vijf Strijkkwartetten, een Klarinetsonate. Het Horrortorotorio (1959), een bijdrage aan het Hoffnungfestival en enige Cantates plus het Oratorium Samson en de opera Ninotchka. 
De werken op deze cd bezitten een heel verschillend karakter. Het Klarinetconcert is lyrisch van aard, in het Euphoniumconcert wordt gebruik gemaakt van de zangerige kwaliteiten van het instrument en heeft ook wel iets van filmmuziek.
Volgens de componist heeft het Vioolconcert uit 1949 vooral veel aansluiting met de neoklassieke Franse Groupe les six. Het tweede deel zelfs met Bach.
Het Jazzconcert bestaat in twee vormen, de ene voor klavecimbel, de andere voor piano. Muziek die veel heeft van Jacques Loussier’s ‘Play Bach’ uit de jaren ’50 en ’60.
Dat alles met groot vakmanschap geschreven en heel mooi, meestal vrij luchtig uitgevoerd. Ik zou die andere concerten ook wel eens willen horen.