CD Recensies

HUMMEL: AUS TRACHILA

Hummel, Thomas: Aus Trachila. Christopt Ogiermann (stemkunstenaar) en Holst Sinfonietta. NEOS 10804 (59’20”). 2008 

Over de Duitse componist Thomas Hummel (1962) zelf staat het nodige relevante biografische materiaal in het ook verder heel informatieve boekje bij deze cd. Zijn Aus Trachila met als ondertitel “op zoek naar de ontbrekende Ovidius” is een experimenteel werk voor spreekstem en ensemble dat hier klinkt in een ‘hyper realistische opname’.

Als een soort Stockhausen zat de componist als klankregisseur en opnameman achter de knoppen zodat we gevoeglijk mogen aannemen dat zijn bedoelingen in de experimentele studio van de Süd West Funk perfect zijn gerealiseerd. Commentaar leveren op de opnamekwaliteit wordt daardoor eigenlijk overbodig: dit is precies wat Hummel bedoelt.

Als ‘stemkunstenaar’ laat Ogierman de tekst uit Ovidius’ Treurzangen (III, 8) vernuftig manipuleren; Holst Sinfonietta blijkt een in de vertolking van modernen zeer doorkneed ensemble (enigszins vergelijkbaar met het oude London Sinfonietta). Het resultaat is op zijn minst fascinerend. Zo ontstond een cd die in geen standaardhokje past en juist daarom een nadere kennismaking waard is.