CD Recensies

HÄNDEL: HOBOSONATES NR. 1-4

Händel: Hobosonates nr. 1 in Bes HWV 357, 2 in F HWV 363a, 3 in g HWV 364 en 4 in c HWV 366; J.S Weiss: Hobosonates in Es, g en Bes. Karla Schröter met Concert royal, Keulen. Musicaphon M 56889 (63’43”). 2007 

Waar er een overvloed is aan Händels viool- en fluitsonates zijn complete opnamen van zijn vier hobosonates schaars. In die zin vult deze opname een leemte. Gelukkig gebeurt dat meteen op verantwoord authentieke wijze op periode instrumentarium, waarbij de begeleiding is toevertrouwd aan fagot, gamba, aartsluit en klavecimbel/orgel.

Interessant is deze cd verder omdat hier waarschijnlijk voor het eerst een drietal sonates van tijdgenoot Johann Sigismund Weiss (1690-1737 en niet te verwarren met luitcomponist Silvius Weiss) is vastgelegd.

Afgezien van een paar wankele tonen van de hoboïste gebeurt dat keurig met de inachtneming van alle barokke conventies, dus inclusief enige passende versieringen. Een welkome aanvulling van het repertoire dus en mogelijk een inspiratiebron voor hoboïsten. De opname klinkt goed in balans en aangenaam in ruimtelijk opzicht.