HÄNDEL: FIREWORKS- EN WATER MUSIC

Händel: Water Music; Music for the royal fireworks. Le concert spirituel o.l.v. Hervé Niquet. Glossa GCD 921606 (62’12”). 2002

 

Niquet kreeg zo’n honderd musici bijeen in het Arsenal van Metz om deze twee feestelijke werken van Händel uit te voeren. Het zijn niet de eerste uitvoeringen met authentiek instrumentarium, mogelijk wel die met het grootste aantal musici, te weten 15 fluiten, 24 hobo’s, 12 fagotten, 2 contrafagotten, 9 hoorns, 9 trompetten, 3 slagwerkers en een strijkorkest met 43 leden op basis van 6 contrabassen.

Wat de Fireworks music betreft, kwam de dichtste benadering op dat punt van Robert King in 1989 met zijn Consort (Hyperion CDA 66350), maar hij liet het bij tweeënzestig blazers en slagwerkers, waaraan Niquet nu nog een flinke strijkersbezetting toevoegt.

Pinnock daarentegen (Archiv 453.451-2) gebruikte de bezetting die George II verkoos, namelijk 24 hobo’s, 12 fagotten, contrafagot, negen hoorns, negen trompetten en zes stuks slagwerk. Lamon (Sony 63073) reduceerde die aantallen nog verder tot 6 hobo’s, 3 fagotten, 4 hoorns, 3 trompetten en slagwerk plus 19 strijkers (2 contrabassen), maar kwam wel ook tot een mooi resultaat.

Niquet liet verder de natuurhoorns spelen zonder hun tonen te corrigeren. Dat doet het ergste vrezen, maar gelukkig valt het erg mee; de ruigheid van de koperklanken is zelfs een pre in vergelijking met het soms wel erg gepolijste geluid van de andere ensembles. Met zo’n bezetting krijgt de muziek letterlijk en figuurlijk extra gewicht en de bijdragen van het slagwerk zijn ook niet mals: de pauken krijgen zelfs een solo in de ‘Ouverture’. Gelukkig weten ook de strijkers zich bij zoveel geweld goed staande te houden.

De tempi zijn aan de snelle kant, maar frasering en articulatie laten weinig te wensen over; knap, deze strakke regie van zo’n groot ensemble.

De Watermusic is opgedeeld in de bekende drie suites en bevat ook leuke verrassingen, zoals een vioolcadens als schakel tussen ‘Prelude’ en ‘Hornpipe’ en de inbreng van grote trom en pauken in de slot ‘Gigue’.

Voor de Fireworks music verdient deze nieuwe opname een ereplaatsje naast Pinnock, mooi als Niquets Water Music is, hier lijken toch Pinnock (Archiv 410.525-2), Lamon (Sony 68257), Savall (Auvidis Astrée ES 9920) ongeveer gelijkwaardig. Maar het spektakel van Niquet heeft veel aantrekkelijks,