CD Recensies

HÄNDEL: SOLOMON

Händel: Solomon. Sarah Connolly, Susan Gritton, Carolyn Sampson, Mark Padmore, David Wilson-Johnson met het RIAS kamerkoor en de Akademie für alte Musik, Berlijn o.l.v. Daniel Reuss. Harmonia Mundi HMC 90.1949/50 (2 cd’s, 155’01”). 2006

 

Solomon met zijn grootse koren en zijn forse orkest is een en al weelderigheid in zijn  verheerlijking van het koningschap en een rustige gouden eeuw van mededogen en welvaart. Maar het is tevens een erg statisch werk, waarin in drie aktes de drie aspecten van Solomons majesteit worden uitgebeeld. In de eerste komen zijn piëteit en zijn echtelijke geluk aan bod, in de tweede zijn wijsheid, culminerend is het beroemde Salomonsoordeel en de derde aan het bezoek van de koningin van Sheba (met de beroemde sinfonieta: ‘De aankomst van de koningin van Sheba’).

De componist had ruimte voor contrastrijke scènes waarin enerzijds de pracht en praal van het ceremoniële en anderzijds de pastorale lkanten mooi tot uitdrukking komen. De scène tussen de twee hoeren die om een baby vechten is op briljante wijze nagetekend; de aria’s voor de overige hoofdrolspelers behoren tot het mooiste wat Händel schreef.

Het RIAS kamerkoor.