CD Recensies

HUMMEL: PIANOCONCERT NR. 1 E.A.

Hummel: Pianoconcert nr. 1 in C op. 34a; Rondos brillant in A op. 56 en in Bes op. 98. Howard Shelley met de London Mozart players. Chandos CHAN 10216 (67’38”). 2003

 

De pianoconcerten van Hummel hebben nooit de bekendheid gekregen van zijn trompetconcert. Geen wonder: trompetconcerten zijn schaars en iedere trompettist grijpt dankbaar elk werk aan dat hij te pakken kan krijgen. Pianoconcerten zijn er daarentegen te over en de aantrekkingskracht van de bijdragen van Hummel aan dit repertoire zijn niet zo geweldig. Hoewel.... zo onbetekenend zijn ze nu ook weer niet. Het zijn bravurawerken waarin de pianist zijn grote virtuositeit kan tonen, met name in de uitwerking van de lange, hevig versierde melodieën. Chopins beide pianoconcerten die onder invloed van die van Hummel ontstonden, zijn poëtischer, introverter van aard, maar Hummel kon veel beter en interessanter orkestreren.

Stephen Hough, Hagai Shaham en Howard Shelley ontfermden zich voor Chandos over dit materiaal en deden zulks in alle opzichten met groot succes. Aan charme en sprankeling geen gebrek. Het bijzondere van dit plaatje is dat het als première een tweetal Rondos bevat.