CD Recensies

HAYDN: JAHRESZEITEN, DIE, HARNONCOURT

Haydn: Die Jahreszeiten. Genia Kühmeier (s), Werner Güra (t), Christian Gerhaher (b) met het Schönbergkoor en Concentus musicus Wenen o.l.v. Nikolaus Harnoncourt. Harmona Mundi 88697-28126-2 (2 cd’s). 2007

Dat Harnoncourt nu zijn oudere Teldec opname met Blasi, , Protschka en Holl als solisten is ingetrokken en niet in een goedkope heruitgave bij Warner is verschenen behoefte had aan een nieuwe versie, is niet zo verwonderlijk. Niet dat zijn opvatting veel is gewijzigd, hij gaat alleen wat bezadigder te werk nu. Wat hij doet is eigenlijk ook altijd de moeite waard en interessant. Zoals zo vaak zorgt de ‘live’ opname (ditmaal uit de Stefaniensal in Graz) voor extra spanning en sfeer.
De bezetting is niet te groot en er wordt in vlotte tempi met vrij lichte, dansachtige ritmen gemusiceerd om zo de sfeer van onschuldige verwondering te versterken. Daarbij komt het structuurbesef nooit in het gedrang. De beeldende klankschilderingen door het orkest zijn heel aansprekend.
De uitvoering betekent een eerste aangename kennismaking met de lichte sopraan Genia Kühmeier (over wie we verder niets naders te weten komen) als een innemende, frisse Hanna die raad weet met coloraturen. Ze versiert ook waar gewenst in fermates en cadensen. Güra toont zich eens te meer een elegante, niet kelige tenor als Lukas en Gerhaher heeft als Simon de juiste resonans.
Geduchte concurrentie komt eigenlijk alleen nog steeds van Gardiner (Archiv 449.217-2) en Jacobs (Harmonia Mundi HMC 80.82930).