CD Recensies

HAYDN: LIEDEREN, COMPLEET, AMELING

Haydn: Complete liederen. 12 Liederen met klavierbegeleiding band 1 H. XXVIa 1-12; 12 Liederen met klavierbegeleiding band 2 H. XXVIa 13-24; 6 Oorspronkelijke Canzonettes band 1 H. XXVIa nr. 25-30;  6 Oorspronkelijke Canzonettes band 2 H. XXVIa nr. 31-36; 12 Losse liederen, waaronder ‘Gott, erhalte den Kaiser’. Pentatone PTC 5186.185 (2 cd’s, 2u21’59”). 1980

 

Het Haydnjaar 2009 heeft de (in fikse crisis verkerende) muziekindustrie niet kunnen verleiden tot overmatige activiteiten voor deze componist zoals dat eerder bij herhaling wel het geval was met de inzet voor Bach en Mozart in jubileum of herdenkingsjaren. Of dat jammer is? Niet voor zover het overbekend, overgeregistreerd materiaal betreft. Maar haast tersluiks verschijnen toch waardevolle pareltjes uit onbekend materiaal van de componist.

Zoals hier met de complete opname van het materiaal uit het hoofdstuk 26a van de Hobokencatalogus dat nog niet eerder zo grondig, doch niet in chronologische volgorde werd afgewikkeld.

Het bewust materiaal dateert al uit 1980, uit de periode dat ook Philips opnamen maakte met de bedoeling ze in quadrafonische vorm uit te brengen. Zover in de gauwigheid na te gaan is het daar wat deze opname betreft nooit van gekomen. Philips had wel een deel van de liederen beschikbaar met Werner Holzmair en Imogen Cooper (454.475-2) en Prey met Demus (442.687-2), maar ja: dat was met mannenstem. Net als de omnibussen van Schreier en Köhler (Berlin Classics). Bij de dames waren het o.m. Genz en Drake (Berlin Classics BC  

1705-2), Czengeri en Bilson (Hungaroton HCD 12374) en Von Magnus met Bogaart (Challenge 72109) die zich over gedeelten van het moois ontfermden.

Nu is er dus het totaal, en hoe! Ameling is prachtig bij stem, ze huldigt een lichte aanpak, probeert geen diepgang te vinden waar die niet is, maar zorgt wel voor een steeds wisselende expressie en sfeer. Demus toont zich meer dan een volgzame begeleider. Het Arnhemse Musis sacrum met Wilhelm Hellweg als producer zorgden voor een prachtig geluidsdecor.