CD Recensies

HAMELIN: PIANOWERKEN, ÉTUDES E.A.

Hamelin: 12 Etudes in de mineur toonaarden; Kleine Nocturne; 5 delen uit Con intimissimo sentimento; Thema en variaties (Cathy’s variaties). Marc-André Hamelin. Hyperion CDA 67789 (76’10”). 2010

 

Dat Hamelin behoort tot de groep pianist/componisten weten we op cd gebied al sinds in 1998 zijn opname Hyperion CDA 67050, in 2001`gevolgd door CDA 67275 verscheen. Op beide vertolkte hij een stel eigen Etudes. OP zijn nieuwe cd schaart hij zich met een geheel aan eigen werk gewijd recital in de rijen van Pierné, Chopin, Moskovsky, Medtner, Moscheles, Godowski, Chaminade, Liszt, Rachmaninov, Busoni, Scriabin, Debussy, Sorabji en Ligeti.

Hier gaat het louter om eigen werken uit de periode 1986 tot 2009. De 12 Etudes ontstonden in het tijdvak van 1986 tot 2009 en bevatten onder meer de geestige en veeleisende Prélude en fuga in As en een bewerking van Chopins Etude op. 10/5 voi zwarte gedachten en zwarte toetsen. Verder zijn er verwijzingen naar Scarlatti, Rossini, Schubert (Erlkönig), Tchaikovsky, Paganini/Liszt en Alkan onder de 12 Etudes.

Geniet van een Alkan samenvatting in vier minuten, drie Chopin Etudes in één, een spottend beeld van Paganini’s La campanella. Con intimissimo sentimento bevat niet alleen een rustieke Ländler maar ook een tere Berceuse, een Albumblatt en een Pergolesi reminiscentie. De kleine Nocturne is een ontspannend tussendoortje. De vier variaties tussen het thema en het Envoy van Thema en variaties uit 2007 refereren niet aan Cathy Berberian maar slaan op ’s pianisten eigen Cathy Fuller.

Hier wordt een krachtig mengsel geboden van allerlei vormen van pianistische en muzikale ingewikkeldheden zonder te vervallen in het puur decoratieve, salonmatige of vluchtige. Natuurlijk worden staaltjes virtuositeit geleverd, maar dat gebeurt zonder opsmuk

Dat technische en muzikale moeilijkheden voor deze pianist niet schijnen te bestaan, wordt opnieuw ampel gedemonstreerd. Extra lof en waardering voor de eigen toelichting. Verplicht voer voor pianisten en pianoliefhebbers.