CD Recensies

HAYDN: CELLOCONCERTEN NR. 1 EN 2, MENESES

Haydn: Celloconcerten nr. 1 in C H. VIIb/1 en 2 in D H. VIIb/2; Pereira: Celloconcertino in G. Antonio Meneses met Northern Sinfonia. Avie AV 2176 (70’36”). 2010

 

Als smakelijke vulling tussen de bekende twee Celloconcerten bracht Meneses uit zijn vaderland Brazilië het twintig durende Celloconcertino van zijn landgenoot Clóvis Pereira (1962) mee. Het is een levendig werk dat mrt zijn hoorbaar Braziliaanse volksmuziekinvloeden en een barokachtig slotdeel aangenaam op de oren valt en zeker een grondiger nadere kennismaking waard is.

Bekender materiaal vormen natuurlijk de beide Haydnconcerten waarvan al legio opnamen bestaan met voorop Rostropovitch (EMI 567.234-2), Capuçon (Virgin 545.560-2) en onze landgenoten Viersen (Et’cetera KTC 5251) en Wispelwey (Channel Classics CCS 7395).

Meneses speelt met de beheersing en de wijsheid van een oude rot en voegt daar veel vaart en verve aan toe. Niets op aan te merken, alleen zou hij gediend zijn geweest van een strenge dirigent die de begeleiding strenger onder controle had. Het had accurater en steviger gekund.