CD Recensies

HÄNDEL: PASTOR FIDO, IL

 

Händel: Il pastor fido HV 8. Lucy Crowe (s), Anna Dennis (s), Katherine Manley (ms), Madeleine Shaw (ms), Clint van der Linde (ct) en Lisandro Abadie (bs) met La nuova musica o.l.v. David Bates. Harmonia Mundi HMU 90.7585/6 (2 cd’s, 2u 25’13”). 2010

 

De opera in drie aktes die Händel na het succes van Rinaldo als tweede opera in Londen presenteerde in 1712 was geen groot succes. Dat lag deels aan het wat saaie libretto van Rossi, deels aan het simpele feit dat in Arcadië rond de verwikkelingen waarin nimfen en herders betrokken zijn weinig drama schuilt. Het geheel is daarom nogal statisch en mist dynamiek. De ‘held’ in het werk, de herder Mirtillo, is een saaie figuur, geuite emoties blijven oppervlakkig en de muziek in kleine bezetting is uiteraard Fraai, maar niet Händel op zijn best.

De geringe populariteit van het werk slaat ook terug op de cd situatie. Voorheen waren er slechts twee volledige opnamen die nogal aan de aandacht ontsnapten. De ene van McGegan (Hungaroton HCD 12912/3w), de andere van Gerelli (Warner 505040-63302-2) waarvan niet nader bekend is of de oorspronkelijke versie van het werk of de revisie uit 1734 werd gebruikt.

Het Amerikaanse gezelschap hier werkt zich zorgvuldig, maar niet bijster geanimeerd door de 29 nummers van de oorspronkelijke uitgave. Toch komt de muziek gelukkig spiritueel en fraai afgewerkt tot klinken. De jonge solisten vormen in expressief opzicht een niet al te homogeen ensemble. Countertenor Van der Linde als de jager Silvio en sopraan Katherine Manley als de boosaardige Eurilla hadden best wat feller en dramatischer mogen ageren. Lucy Crowe met een stel fraaie coloraturen graaft dieper in de gevoelens van Amarilli en brengt fraaie versieringen aan. Ster van het geheel is echter de Dorinda van mezzo Madeleine Shaw. 

Jammer dat niet voor een andere opnamelocatie dan de flink galmende Londense Temple kerk. Al met al kwam een geheel tot stand dat dan weliswaar niet optimaal recht doet aan het werk in kwestie, maar dat er goed mee door kan, al was het maar bij gebrek aan beter.