CD Recensies

HENZE: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-5

Henze: Strijkkwartetten nr. 1-5. Arditti kwartet. Wergo WER 60114/5-50 (2 cd’s, 1u 53’32”). 1984

 

Henze merkte ooit op dat het strijkkwartet “op zijn minst een soort weerspiegeling van de eisen die aan echt klassieke muziek worden gesteld horen te zijn”. Zijn eigen vijftal behoort tot zijn meest coherente werken. De eerste twee, uit 1947 en 1952, zijn nogal hard en ongevoelig in hun neoklassieke en seriële opzet.

Maar dan komen de kort na elkaar tussen 1975 en 1977 ontstane volgende drie, die waren besteld voor het Schwetzingen Festival. Veel van het gebruikte materiaal is afgeleid van Henze’s opera We come to the river en alle drie zijn bedoeld als in memoriam. Het eendelige derde dat van een brandende intensiteit is, werd opgedragen aan de moeder van de componist, het compacte vierde aan de Chileense musicus Victor Jara, een uitgesproken figuur aan de politieke linkervleugel en het vijfde ter herinnering aan Benjamin Britten. Dit is het meest episodische maar ook krachtigste werk.

De enige uitvoering van het vijftal is in handen van het Arditti kwartet dat is gespecialiseerd in eigentijdse muziek. Het ensemble steekt in uitstekende vorm en bereikt een hoogtepunt in het elegische, prachtige langzame deel van het vierde kwartet.

De opname is aan de erg droge kant.