CD Recensies

HÄNDEL: TAMERLANO

Händel: Tamerlano. Monica Bacelli (ms), Tom Randle (t), Elizabeth Norberg-Schulz (s), Graham Pushee (ct) met The English Concert o.l.v. Trevor Pinnock. Avie AV 0001 (3 cd’s, 3u 00’39”). 2001

 

Händel schreef Tamerlano in 1724, kort na Giulio Cesare en even voor Rodelinda: hij verkeerde in zo ongeveer de muzikaal vruchtbaarste periode van zijn leven. Aan inspiratie ontbrak het hem allerminst. Des te merkwaardiger dat het werk zo lang werd genegeerd. Gardiner was er wel relatief bij op Erato 2292-454908-2, maar de voorkeur gaat in dit geval uit naar Pinnock die steunt op een opvoering in 2001 in het Londense Sadler’s Wells theater die ook in iets andere opzet op dvd is verschenen.

Het resultaat is mooi delicaat en op passend kleine schaal. Pinnock heeft de juiste stijl te pakken en hij beschikte over een stel goede solisten, voorop Monica Bacelli in de titelrol heel overtuigend met haar volle alt. Licht van stem zingt counter tenor Graham Pushee de belangrijke rol van Andronico. Anna Bonitatibus is een charmante princes Irene, Thomas Randle een stevige Bajazet en Elizabeth Norberg-Schulz een innemende dochter Asteria van Bajazet.