CD Recensies

HAYDN: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-8

Haydn: Strijkkwartetten nr. 1 in Bes, 2 in Es, 3 in D, 4 in G, 5 in Es, 6 in C, 7 in A en 8 in E. Kodály kwartet. Naxos 855038/9 (2 cd’s, 2u. 23’14”). 1991

 

Het is symbolisch voor het belang van het strijkkwartet als belangrijk genre voor Haydn dat zijn opus 1 meteen een groep van zes strijkkwartetten bevatte. Ze werden in 1764 uitgegeven (het is niet bekend wanneer precies werden geschreven), maar ze volgen een standaard patroon van vijf vrij korte delen: presto/allegro, menuet, adagio, menuet, presto/allegro. Waarbij dat adagio in het midden bijna altijd het langste deel is.

Het adagio van het kwartet in Es uit nr. 2 is daarbij het allermooist; de Italiaansachtige schoonheid van de lange hoofdmelodie bleef ongeëvenaard in zijn kwartetliteratuur. Begeleid door simpele harmonieën smelt deze naadloze muziek haast van het blad. Van de overige kwartetten uit opus 1 heeft ook nr. 6 in C zo’n mooi adagio. Het is wat minder vloeiend qua vorm, maar bijna net zo treffend.

Begin jaren negentig begon het Kodály kwartet dapper aan een integrale opname van Haydns kwartetten en dit begin is meteen prachtig. Ze geven een spirituele voordracht die juist zijn hoogtepunt bereikt in die adagio’s waar hun klank samensmelt tot één enkele. Een ideale introductie tot Haydns kwartetwereld derhalve met het eerste tweetal uit op. 2 extra.