CD Recensies

HUMMEL: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-3

Hummel: Strijkkwartetten nr. 1 in C op. 30/1, 2 in g op. 30/2 en 3 in Es op. 30/3. Delmé kwartet. Hyperion CDA 66568, CDH 55166 (77’50”). 1991

 

Dat de drie strijkkwartetten van Hummel geheel tot het Weense classicisme behoren is niet verwonderlijk nadat de componist zich in Wenen vestigde en leerling was van Haydn en Mozart en in vergelijking met Beethoven (Hummel leefde tot 1837) conservatief was.

In feite staan deze werken het dichtst bij Haydn al lijkt het eerste kwartet in de imposante beginfase van het Adagio e mesto in mineur en in het Adagio even richting Beethoven te tenderen.

Curieus is dat in het Andante als citaat ‘Comfort ye’ uit Händels Messiah opduikt. Intussen gaat het wel om met groot vakmanschap en inventiviteit geschreven werken die best iets fascinerends hebben. Ook aan de van Hummel verwachte charme mankeert het niet.

Het Delmé kwart verzorgt hier heel geacheveerde verklankingen waarin het niet aan vitaliteit en goed mankeert. Het kwam daarna allemaal gaaf op de cd terecht.