CD Recensies

HONEGGER: SONATINES, SONATES E.A.

Honegger: Sonatine voor 2 violen; Sonatine voor viool en cello; Paduana; Cellosonate; Prélude voor contrabas en piano; Altvioolsonate; Pianotrio. Dong-Suk Kang (v), Jean-Philippe Audoli (v), Raphael Wallfisch (vc), Jean Rossi (cb), Pierre-Henri Xuerab (va), Pascal Devoyon (p). Timpani 1C1009 (76’18”). 1991

 

Hier is in de nodige verscheidenheid veel onbekends, maar essentieels uit de kamermuziek van Honegger bijeengebracht. Heel leerzaam voor de mensen die in de symfonieën, Pacific 231 en de oratoria zijn blijven hangen.

Het gaat om werken uit verschillende scheppingsperioden: de Sonatines en sonates, de meeste dateren uit respectievelijk 1920 en 1932, het vroegste werk is het Pianotrio uit 1914.

Het is goed dat voor deze overzichtsopname instrumentalisten bijeen werden gebracht die zich dit materiaal, dat ze normaal in het concertleven waarschijnlijk maar zelden spelen, geheel eigen wilden maken. Mogelijk juist ook omdat ze er zo fris tegenover staan, geven ze er een gedegen, allesbehalve routineuze verklanking van. Het is onmogelijk om onder de werken of onder de uitvoerenden een uitblinker aan te wijzen: het niveau is over de hele linie hoog. Mooi vooral ook dat we zo in de huiskamer kunnen inhalen (en naar believen herhalen) wat ons in de concertzaal wordt onthouden.