CD Recensies

HEGGIE: DEAD MAN WALKING

Heggie: Dead man walking. Joyce DiDonato, Philip Cutlip, Frederica von Stade, Measha Brueggergosman, Michael Sumuel, John Packard, Cheryl Packard, Suzanne Mentzer e.a. met het Ensemble van de Houston Opera o.l.v. Patrick Summers. Virgin 602.463-2 (2 cd’s, 2u.21’27”). 2011

Buiten Nederland, met name in de Angelsaksische wereld, hebben de opera’s van Jake Heggie veel succes. Geen wonder want hij schrijft muziek op bekende thema’s, maar giet deze bovendien in een muziektaal die ook vlot door het gewone muzieklievende publiek kan worden gewaardeerd. Dat lijkt typerend voor de Amerikaanse operawereld, waar André Previn in 1998 de aftrap verzorgde met zijn A streetcar named desire naar het toneelstuk van Tennessee Williams dat wijdverbreid werd door de verfilming met Vivien Leigh en Marlon Brando. En waarin Renée Fleming de hoofdrol vervulde (DG 459.366-2 op 3 cd’s, ArtHaus 100.138 op 1 dvd).

Heggie’s opera is gebaseerd op het ontroerende boek van Sister Helen Prejean waarin zij haar ervaringen beschrijft met ter door veroordeelde gevangen Joseph de Rocher in de Angola staatsgevangenis in Louisiana bijna vijftien jaar geleden (in 2013). Ook dat boek werd verfilmd met Sean Penn en Susan Sarandon in de hoofdrollen. Bij Heggie horen we Joyce  DiDonato als zuster Helen, Philip Cutlip als de moordenaar Joseph de Rocher, Frederica von Stade als Mrs. Patrick de Rocher, de moeder van de ter dood veroordeelde en Measha Brueggergosman als zuster Rose plus Susanne Mentzer als Jade Boucher. 

Oppervlakkig beschouwd heeft het werk de allure van een eenentwintigste eeuwse Menotti met theatrale steroïden en tactieken die zo lijken te zijn overgenomen uit Massenets Werther (onschuldige kinderliedjes), maar wel met overtuiging gebracht. Bepaald imposant zijn de alleenspraken in echt Lousiana dialect. In grote lijnen is de uitvoering zeer geslaagd en vallen kleine manco’s in het niet.

Een eerdere opname kwam uit San Francisco met dezelfde dirigent en dezelfde dames (Erato 8573-86238-2), had iets minder niveau en zal intussen ook wel lastiger verkrijgbaar zijn.