CD Recensies

HÄNDEL: CLORI, TIRSI E FILENO

Händel: Clori, Tirsi e Fileno HWV 96. Roberta Invernizzi (s), Yetzabel Arias Fernández (s), Rominia Basso (alt) met Risonanza o.l.v. Fabio Bonizzoni. Glossa CCD P1002 (2cd’s), 921525 (74’46”). 2008

Deze komische en geen dramatische Italiaanse cantate ‘Cor fidele, in vano speri’ van Händel uit 1707 (niet te verwarren met die andere cantate HWV. 92 ‘Clori, mia bella Clori’) is geschreven voor twee sopranen, alt en orkest en is liefst 29-delig. Het verhaal gaat over een mooi herderinnetje dat verliefd is op twee jongemannen, maar ze wint geen van beiden voor zich omdat ze zo wispelturig is.

Roberta Invernizzi is als uitgelezen barokzangeres bij uitstek geschikt om de wisselende stemmingen van dat herderinnetje uit te drukken met haar heldere stem en haar gepassioneerde voordracht. Beide andere zangeressen spelen een wat bescheidener, maar goed ingevulde rol en Fabio Bonizzoni, die collega Antonio Florio aflost zorgt met zijn vlotte Italiaanse barokensemble voor genuanceerde, plezierig stuwende begeleidingen.

Er bestaan meer opnamen van het werk. Bijvoorbeeld van Suzie LeBlanc met 2 contratenoren (NCA 60188, MA 9705828), Lorraine Hunt Lieberson met een sopraan en een contratenor (Harmonia Mundi HMU 90.7045) en het hangt er mee vanaf hoezeer men op contratenoren gesteld is om een voorkeur te bepalen.