CD Recensies

HARTMANN: SYMFONIEËN NR. 1-8, VÄNSKÄ E.A.

Hartmann: Symfonieën nr. 1-8. Solisten met het Radio filharmonisch orkest en de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Ingo Metzmacher, Christoph Poppen, Osmo Vänskä, James Gaffigan, Schønwandt en Markus Stenz. Challenge CC 72583 (3 cd’s, 3u. 22’46”). 2012/3

‘Het universum van Hartmann’ heette de serie van de NTR Zaterdagmatinée waarin het Radio Filharmonisch orkest successievelijk onder verschillende dirigenten een zevental symfonieën van de Duitse componist onder handen nam. Alleen de Symfonie nr. 4 voor strijkorkest viel toe aan het Ensmble Resonanz en kleiner bezette Vijfde symfonie aan de Radio Kamer filharmonie.

Hoewel we wat dit achttal werken betreft al konden beschikken over opnamen van Kubelik (Wergo 60.187-50) en Metzmacher (EMI 556.911-2) is deze uitgave van omroepopnamen best interessant en de moeite waard door de inbreng van Nederlandse orkesten en de helpende akoestiek van het Concertgebouw. Verder is de toegevoegde waarde ten opzichte van de eerdere opnamen niet zo groot door een wat wisselend niveau.