CD Recensies

HÄNDEL: ALCESTE

Händel: Alceste HWV 45. Lucy Crowe, Benjamin Hulett, Andrew Foster-Williams met de Early Opera Company o.l.v. Christian Curnyn. Chandos CHAN 0788 (63’08”). 2011

 

Het gaat hier om een betrekkelijk kort onbekend werk van Händel uit 1749, muziek bij de tekst van een toneelstuk van Tobias Smolett en met muziek die later werd hergebruikt in de allegorische ode The choice of Hercules.

De aria’s en koren voor de verzamelde goden, muzen, sirenen en schaduwen vormen samen met de instrumentale fragmenten een heel fraai geheel.

Luister bijvoorbeeld naar de echt Gallische passacaille (die aan de opera Radamisto is ontleend) en de kostelijke tenoraria ‘Turn up your harps’. Verder komen we een fraaie gavotte voor sopraan en koor ‘Still caressing’ en de fijne aria van Calliope ‘Gentle Morpheus; tegen.

Het is goed dat deze opname als waardevol fundament gebruik maakt van een historisch verantwoord instrumentarium en dito zangstijl die ook door het 12-koppige koor gedegen wordt beheerst. Lucy Crowe demonstreert fraaie coloraturen in ‘Come fancy’ en ‘Gentle Morpheus en Benjamin Hulett zingt zijn drie aria’s met uitdagende kracht. Andrew Foster-Williams gaat vrolijk tekeer als Charon in ‘Ye fleeting shades’. De Chandos opname doet de rest om alles in het beste daglicht te plaatsen.

Onbekende opnamen bestaan van Christopher Hogwood (Oiseau Lyre 443.183-2) en Franck-Emmanuel Comte (Absalon LCHD 897).