CD Recensies

HÄNDEL: ALESSANDRO

Händel: Alessandro HWV 21. Lawrence Zazzo, Yetzabel Arias Fernández, Raffaella Milanesi, Martin Oro met de Duitse Händelsolisten o.l.v. Michael Form. Pan Classics PC 10273 (3 cd’s, 3u.06’06”). 2012

 

Alessandro, een van de minst bekende opera’s van Händel werd in 1727 op libretto van Rolli, die helaas erg onzorgvuldig omging met het oorspronkelijke concept van Mauro, in 1726 in Londen geschreven. Het werk concentreert zich op de hoogmoed van Alexander de Grote die zichzelf na een nieuwe verovering in India beschouwde als een zoon van Jupiter. Dat ging zover dat hij eiste om als godheid te worden aanbeden. Zijn Macedonische onderhorigen probeerden hem vergeefs van die waanvoorstelling te bevrijden.

En tegelijkertijd dingen twee vrouwen, Rosanne en Lisaura naar Alexanders liefde die hij op vrij ongalante wijze afwijst omdat hij niet kan kiezen.

Het waren de sopranen Francesca Cuzzoni en Faustina Bordoni voor wie Händel de opera concipieerde. Zij krijgen daarom het leeuwendeel van de fraaie vocale last te dragen. Alessandro bevat over het geheel genomen trouwens veel virtuoze aria’s voor de drie hoofdpersonen en is alleen al daarom best de moeite waard.

Het gaat hier om de enige, over de hele linie redelijk geslaagde opname van het werk.