CD Recensies

HÄNDEL: ALMIRA

Händel: Almira HWV 1. Ann Monouios, Patricia Rozario, Linda Gerrard, David Thomas met Fiori musicali o.l.v. Andrew Lawrence-King. CPO 999.275-2 (3 cd’s, 3u. 43’43”). 1994

 

De opera Almira heeft de eer het Händel Werk Verzeichnis nummer 1 te dragen en is de eerste opera die de twintigjarige componist in 1704 in Hamburg schreef. Van een eigen stem was toen nog duidelijk geen sprake, dus vinden we diverse stijlelementen terug. Juist dat maakt  deze opera best interessant. Heel wat thema's zijn kerden ook in latere werken van de componist terug.

De handeling speelt aan het Middeleeuwse hof van de koningin van Castilië, Almira, hier voortreffelijk met lichte, heldere stem gezongen door Ann Monoyos. Naast haar horen we – ook heel redelijk, zij het dat ze wat moeite heeft met de hoge tessitura – Patricia Rozario als Edilia. De twee belangrijkste tenorrollen worden door Jamie MacDougall en Douglas Nasrawi voor hun rekening genomen terwijl Christian Elsner de komische bediendenrol voor zijn rekening neemt. De stevige bas van David Thomas horen we als Conzalvo, prins van Segovia. Het geheel is dermate goed geslaagd dat een nadere kennismaking loont.