CD Recensies

HÄNDEL: GIUSTINO

Händel: Giustino HWV 37. Michael Chance Dorothea Röschmann, Dawn Kotoski, Juliana Grondek met het Cantamus kamerkoor Halle en het Freiburgs barokorkest o.l.v. Nicholas McGegan. Harmonia Mundi HMU 90.7130/3 (4 cd’s, 3u. 46’48”). 1994

 

Ook Giustino op een libretto naar Beregani uit najaar 1736 is een van Händels minder bekende, maar daarom niet minder aardige opera’s. De held Giustino, mooi gezongen door Michael Chance, is een boerenknul die met veel fantasie en een met geweldige daden waarbij hij in zijn c.v. veel garen spint tot keizer schijnt te brengen. Onderweg heeft hij daarbij visioenen, verlaat hij verraders, doodt een beren en doodt hij een zeemonster. Chance bewijst hier onbetwist dat een counter tenor ook machismo kunnen uitstralen.

Een leuk moment is bijvoorbeeld zijn aria ‘Può ben nascere tra li boschi’. Ook Dawn Kotoski heeft als Anastasio een dankbare aria met de mooie ‘O fiero e rio sospetto’. Nog treffender is haar liefdesduet uit de tweede akte met Dorothea Röschmann als Arianna. Elders springt Röschmann wel wat royaal om met vibrato.

Verder is de ontwikkeling der karakters onduidelijk, maar dat vergeeft men bij zoveel mooie muziek. 

Deze uitgave is opnieuw te danken aan het Göttingen Festival waar de bedreven Händel expert McGegan die in het geheel een voortreffelijk stijlvolle en geëngageerde sturende hand heeft.

Grappig is dat in het boekje de assistentie van een berengegrom adviseur is vermeld. Deutsche Gründlichkeit.